Neurologer
Hvad er en neurolog?
Neurologi er et medicinsk speciale inden for lægevidenskaben. Neurologi omfatter sygdomme i hjerne og rygmarv (centralnervesystemet), og de nerver, som går ud fra hjernen og rygmarven (det perifere nervesystem).
Specialet indebærer derudover også rehabilitering og kontrol af erhvervede og medfødte sygdomme.
Ofte kræver neurologiske sygdomme regelmæssig lægelig opfølgning med henblik på at den optimale behandling, genoptræning og sociale foranstaltninger.
Hvad er neurologiske sygdomme?
Neurologiske sygdomme er lidelser, som rammer nervesystemet og neurologer opdeler nervesystemet i det centrale- og det perifere nervesystem. Det centrale system er som skrevet hjernen og rygmarven, som begge er bygget op af nerveceller og nervefibre. Hjernen er inddelt i forskellige centre, som varetager forskellige opgaver. F.eks. styrer et område følesans, andre styrer bevægelser, finjusterer bevægelser eller kontrollerer kroppens hormonkirtler.
Det perifere nervesystem er forbundet med rygmarven på forskellige niveauer og det er her, at funktioner som syn, hørelse, øjenbevægelse, lugt med mere, varetages.
Neurologiske sygdomme og lidelser har altså deres udspring i de to nervesystemer.
Desværre er listen over neurologiske lidelser og sygdomme lang – faktisk er der over 600 på listen, eksempler herpå er: Alzheimers sygdom, demens, epilepsi, multipel sklerose og Parkinsons sygdom.
Hvorfor gå til neurolog?
Lidelser i hjernen og resten af nervesystemet er årsag til mere end 30% af alle sygdomme i Danmark. Men det kan være kompliceret at diagnosticere om der er tale om en neurologisk lidelse og i så fald hvilken. Symptomerne kan være diffuse og ofte kræver det en tværfaglig tilgang i forsøget på at stille en diagnose.
Oplever du forandringer i din krops funktionelle funktion, som f.eks. føleforstyrrelser, pareser (lammelse eller kraftnedsættelse i muskulaturen), gang- og andre bevægeforstyrrelser, sprog eller stemmeforandring, kognitive udfald (hukommelse- og koncentrationsbesvær), så kan det være en god ide at opsøge din egen læge.
Det er din egen læge, som henviser dig til en neurolog. Du kan dog også opsøge neurologer på f.eks. privathospitaler, hvilket foregår ved egen betaling.
Find Neurologer på BehandlerPortalen
God fornøjelse